Nederlandse websiteEnglish website

Oorzaken van rugklachten

Vaak weet men niet waardoor rugpijn veroorzaakt wordt

De onderrug bestaat uit verschillende structuren, zoals wervels (bot), spieren, bindweefsel, pezen, zenuwen en gewrichten. Al deze structuren kunnen beschadigd worden of verouderen.

Afwijkingen van deze verschillende weefsels kunnen afzonderlijk of gecombineerd klachten en symptomen veroorzaken. Afhankelijk van de ernst van deze afwijkingen ontstaat er meer of minder rugpijn. Behandeling van rugklachten is dan ook vaak erg complex, omdat men heel vaak niet weet waardoor de rugpijn precies veroorzaakt wordt.

Veroudering van de wervelkolom

Veroudering van de wervelkolom is een natuurlijk proces en bij iedereen die ouder wordt treedt dit op. Waarom de ene persoon wel rugklachten krijgt en de ander niet wordt voor het overgrote deel bepaald door aanleg. Dat is dus vastgelegd in ons DNA: de ene persoon wordt kaal op zijn dertigste, bij de ander veroudert de rug wat sneller. Wat we wel zeker weten is dat er externe factoren zijn die een negatieve invloed kunnen hebben op het verouderingsproces van de wervelkolom.

Roken versnelt het verouderingsproces

Roken is zo’n factor. De schadelijke stoffen die bij het roken opgenomen worden in het lichaam geven niet alleen een grotere kans op hart- en vaatziekten en longkanker, maar maken ook de botten in lichaam zachter. Daarnaast is de botaangroei bij een botbreuk bij rokers trager en van minder kwaliteit.

Verhoogd risico op complicaties bij een operatie

Rokende rugpatienten die een operatie moeten ondergaan, waarbij het nodig is dat wervels aan elkaar moeten vastgroeien (instabiele wervelkolom), lopen dus een verhoogd risico op complicaties die betrekking hebben op slechte botgenezing na de operatie.

Deze patiënten hebben dus zelf de meeste invloed op hun genezingsproces na een dergelijke operatie. Het is namelijk aangetoond dat het stoppen met roken de botkwaliteit zienderogen verbetert. Indien mijn patiënt in aanmerking komt voor een fusie-operatie, waarbij de onderrug op een niveau wordt vastgezet, zal hij of zij eerst moeten stoppen met roken. Zodoende wordt de kans op een succesvol resultaat van de operatie groter. Als bijkomend voordeel spaart de rokende patiënt bij 20 sigaretten per dag een geldbedrag uit van bijna 2200 euro per jaar!

Bron foto: umerfinancials.com

De operatiegids

In de operatiegids leest u alles over wat u zelf thuis kan doen wat betreft voorbereiding op de operatie en u leest adviezen wat u kunt doen in de periode na de operatie, als u weer thuis bent.

Het is zeer aan te bevelen om zo goed mogelijk deze adviezen op te volgen. Hierdoor vergroot u de kans dat het uiteindelijke resultaat van de operatie het grootst is. Met andere woorden: u hebt zelf een duidelijke invloed op de uitkomst van de behandeling!

Bekijk de operatiegids

  • Hoe bereid ik me voor op een operatie?

    Voor de operatie zelf hoeft u zich in principe niet veel voor te bereiden. Het is wel belangrijk dat u van te voren nadenkt over de tijd na de operatie. Na de operatie zult u een tijdje niet mogen werken. Breng uw werkgever hiervan op de hoogte. Het is ook verstandig om na de operatie wat hulp te organiseren, want u zult kortdurend wat wondpijn hebben, want u bent net geopereerd. U mag ook niet een tijdje autorijden. Organiseer van te voren hulp voor uw huishouden en de zorg voor uzelf en eventueel uw kinderen.

  • Waar moet u de dag voor de operatie aan denken?

    Houd een nuchtere maag

    De avond voor de operatie mag u tot 12 uur s' nachts eten en drinken, daarna niet meer. Alleen in de ochtend een klein slokje water.

    Vermijd verzorgingsproducten

    Wij vragen u vriendelijk om de rug of nek niet in te smeren met verzorgingsproducten, omdat de huid hierdoor moeilijk te desinfecteren is.

  • Waar moet u op de dag van de operatie aan denken?

    Zorg dat u op tijd bent

    Op de dag van de operatie meldt u zich bij de hoofdingang van de kliniek. Daar wijst de gastvrouw u de weg, alwaar u wordt opgevangen door het verplegend personeel. Zorg dat u goed op tijd bent op het afgesproken tijdstip voor de ontvangst.

  • Verdoving tijdens de operatie

    PTED operatie

    U krijgt van de anesthesist vlak voor de ingreep alleen een licht slaapmiddel toegediend via een infuus. Zodoende merkt u niet veel van de operatie, maar bent u wel wekbaar. U krijgt geen volledige narcose. De huid in de zij wordt met een kleine lokale verdoving verdoofd, precies op de plek waar de endoscoop naar binnen gaat. Ook de dikke rugspier die daaronder ligt wordt verdoofd. U voelt wel dat de chirurg bezig is tijdens de operatie, maar u ervaart nauwelijks of geen pijn. Na de ingreep bent u ook meteen wakker.

    Overige operaties

    Alle andere (niet-PTED) patiënten krijgen voor de operatie een volledige verdoving (narcose) toegediend. In verband met de houding op de operatietafel is een verdoving met een ruggenprik niet wenselijk. De anesthesist dient de medicijnen toe die voor de verdoving zorgen (lees hierover mee in blog 12: 'Onder zeil.

  • Waar gaat u na de operatie naar toe?

    U wordt naar de uitslaapkamer gebracht

    Aan het einde van de operatie stopt de anesthesist met het toedienen van de medicijnen die u in slaap houden. U komt dan weer vanzelf bij kennis. Dan wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Dat is een aparte ruimte vlak bij de operatiekamer. Daar ziet een gespecialiseerde verpleegkundige erop toe dat u rustig van de operatie bij komt. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur.

    Kamer op de verpleegafdeling

    Als u helemaal wakker bent wordt u teruggebracht naar uw kamer op de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling zal de fysiotherapeut langskomen om u uit te leggen hoe u gaat mobiliseren.

100% verzekerde zorg

Alle behandelingen, die dr. Schröder bij u verricht, worden vergoed door uw verzekering. Dat geldt voor de diagnosen: nekhernia, rughernia (incl. PTED) en wervelkanaal vernauwing in de rug en nek (kanaalstenose).

Lees meer

Dr. Schröder aan het woord

Dr. Schröder plaatst regelmatig nieuwe artikelen op zijn blog. Klik op de onderstaande link en lees alle blogs omtrent nek- en rugaandoeningen, neurochirurgie en andere wetenswaardigheden.

Bekijk alle blogs

  • 18. Bergman bedankt!

  • 17. Nieuwe operatietechniek voor rughernia’s goedgekeurd!

  • 16. You can't always get what you want

  • 15. Aan de grote klok

Bel voor een consult naar 010 4361537